I takt med att Rundvirke Skog växer i Medelpad har vi förstärkt verksamheten med Bue Jord & Skog – en trygg aktör som är verksam inom jordbruk och skogsentreprenad. På jordbruket bedrivs köttproduktion och inom skogsentreprenaden finns inte mindre än nio skogsmaskiner och två grävmaskiner. Bue Jord & Skog har sitt säte i Stöde och startades 2017/2018 av Fredrik och Maria Hildingsson. Bolaget är verksamma i Ljungandalen med omnejd och arbetar på uppdrag av flera skogsbolag.
– Vi kör en kombigrupp för Rundvirke Skog vilket innefattar slutavverkning och gallring. Samarbetet känns jättebra och det är intressant att inleda denna relation, berättar ägare och grundare Fredrik Hildingsson.
Innan han sadlade om till egen företagare har Fredrik arbetat inom skogsbranschen i fler olika befattningar, allt ifrån att vara verksam i skogen till att arbeta som tjänsteman. Erfarenheten av skogsbranschen kommer honom nu väl till pass i livet som skogsentreprenör.
– Mina år inom branschen är mycket värdefulla i det dagliga arbetet då jag har förståelse för vad som krävs av en entreprenör och vilka steg som kommer i processen från start till mål i ett avverkningsområde. Vi löser allt själva, det är vår absolut största styrka. Ge oss trakten så löser vi leveransen.
Bue Jord & Skogs framgångsfaktorer är frihet under ansvar och kompetens menar Fredrik. De har även enkelskift på sina maskiner, något som sticker ut i branschen.
– Till skillnad från många andra entreprenörer kör vi enkelskift med våra maskiner. Alla anställda har alltså en personlig maskin. Vi tror på och ser stora fördelar med det personliga ansvaret över maskin och utfört arbetet. Ingen kommer och städar efter dig utan allt som görs, det görs av en och samma person som står till svars för det. I slutändan ser vi även en ekonomisk fördel i det då det främjar en hög prestation, ansvarskänsla och stolthet.
Alla anställda har en personlig maskin– allt arbete görs av en och samma person. Det främjar prestationen, ansvarskänslan, stoltheten – och faktiskt också vår ekonomi.
Fredrik Hildingsson, Bue Jord & Skog
Bolaget har även en egen, fast verkstad belägen i Stöde som nyttjas av såväl jordbruket som skogsentreprenaden. I verkstaden arbetar en person på heltid.
– Något som är oerhört värdefullt i våra två verksamheter är vår verkstad. Service och reparationer är givet när man har skogs- och jordbruksmaskiner. Det underlättar vårt flöde oerhört mycket att ha en duktig mekaniker tillgänglig i vår verkstad, fortsätter Fredrik.
Vi träffar också Jennie Sandström som arbetar på Bue Jord & Skog som skogsmaskinförare sedan tre år tillbaka. Hon älskar friheten under ansvar, att vara i skogen och den täta kontakten hon har med sina kollegor och leverantörer. Jennies resa till att bli skogsmaskinförare startade med en idé om att bli lastbilschaufför. Hon arbetade tidigare på kontor och kände sig nyfiken på att prova på ett mer praktiskt yrke.
– Jag har alltid fascinerats av lastbilar, min morfar hade lastbil och jag har många fina minnen från när jag fick följa med honom när jag var liten. Det var mysigt att åka med honom, så tanken slog mig – “jag ska bli timmerbilschaufför, så härligt att vara i skogen och köra timmer!”. Jag gick från tanke till handling genom att åka med en vän som körde timmerbil. Något jag glömde ta med i beräkningarna var att jag är galet åkrädd. Det var mitt i vintern, det var slingriga skogsvägar och det var svinkallt. Skojar du, det här går inte, tänkte jag. Jag ska inte köra runt med 60 tons lass efter små skogsbilvägar …!
Genom rutan på turen med sin vän såg Jennie ut över skogen och blicken landade på en skogsmaskin.
– När jag såg skogsmaskinen där, helt ensam, mitt i skogen, så kom nästa tanke. Men det där, då? Det skulle ju passa perfekt! Lite senare såg jag en annons i tidningen där de sökte elever till en vuxenbildning för att bli skogsmaskinförare. Jag sökte, kom in, och har efter examen arbetat i skogen sedan dess – och jag älskar det.
Jennie är nu inne på sitt tredje år på Bue Jord & Skog och hon trivs otroligt bra. Hon uppskattar att arbeta i ett tight team och vara verksam nära både inköpare och leverantör.
– Bue Jord & Skog är ett lite mindre skogsmaskinföretag, vilket gör det väldigt personligt. Ägarna och grundarna Fredrik och Maria är helt fantastiska och har lyckats sätta ihop ett kanonteam. Att satsa på arbetskulturen gör inte bara att de anställda mår bra, det är också lönsamt. Vi har alla ansvar för vår egen maskin vilket gör att man vill leverera på topp hela tiden.
Jennie kör en gallringsskördare som hon även kan köra klenare slutavverkning med.
– Min gallringsmaskin har en lång kran och kranspetsstyrning (IBC) vilket är jättebra när man gallrar. Flerträdshanteringen gör att jag kan ta flera mindre träd samtidigt.
Samarbetet med Rundvirke Skog fungerar smidigt, det känns redan som hemma menar hon.
– Jag pratar med virkesinköparen flera gånger i veckan, det känns nästan som om att man blir kompisar. Det är grejen med Rundvirke Skog för mig. Köparen är min enda kontakt och den personen är både virkesinköpare, produktionsledare och planerare. Jag uppskattar korta led där det är raka puckar och snabba svar.
Jennie är ansvarig för gallringen som nu utförs på uppdrag av Rundvirke Skog och har utöver en nära kontakt med virkesinköparen även dialog med leverantören.
– Jag brukar alltid ringa till skogsägaren och presentera mig innan jag börjar avverka. De flesta är supertrevliga och vill gärna hälsa på. Det känns fint att se att de bryr sig om sin skog och värdesätter sitt innehav.
Jennie Sandström, Bue Jord & Skog
– Jag brukar alltid ringa till skogsägaren och presentera mig innan jag börjar avverka. Jag vill att de ska veta att de är välkomna att hälsa på om de vill, och att de kan kontakta mig. De flesta är supertrevliga och vill gärna hälsa på. Det känns fint att se att de bryr sig om sin skog och värdesätter sitt innehav.
Minnen från skogen har Jennie många av, framförallt från uppväxten.
– Jag har väldigt många minnen av skogen men ett som verkligen gjorde avtryck i mig var när pappa och mamma tog med oss på orrspel en kall vårdag. Vi sov i en trädkoja med presenning över, och lagade mat i det fria. Syrran och jag fick hämta granris till golvet. Det var svinkallt, och jag minns att vi satt i den krispiga nattkylan med ångande andedräkt och lyssnade på orrspelet. Det var mäktigt!
Vi på Rundvirke Skog är glada att ha det här gänget med i teamet och ser fram emot ett långt och lyckligt samarbete!