Alla nyheter 03 September 2024

Skogstjänst i Söräng AB – vår duktiga gallringsentreprenör i Hälsingeskogarna

Mikael “Ika” Jonsson driver Skogstjänst i Söräng AB sedan 2002. Han och hans två anställda arbetar nu på uppdrag av Rundvirke Skog och tar med sig över fyrtio års erfarenhet inom skogsbranschen till verksamheten. Valet att arbeta som leverantör till Rundvirke Skog baserades på bolagets lokala förankring, och möjligheten att få vara delaktig i flera steg i värdekedjan.

– Rundvirke Skog är ett lokalt förankrat företag med korta ledvägar i sin organisation – jag kan prata med vd:n om jag vill. Det ger ett stort mervärde för mig att känna mig delaktig, och att jag kan vara med och bidra med mina kunskaper som jag skaffat mig under mina år i branschen, berättar Mikael.

Sedan barnsben har han varit intresserad av skog och maskiner. Han fick tidigt vara delaktig i sin fars företag och gick även en utbildning i skogsbruk under 80-talet.

– Mina föräldrar kommer från jordbruksfamiljer. Pappa har haft skogsmaskiner under uppväxten, under 70-talet, och jag fick tidigt lära mig köra. Jag älskade det, och hade jag själv fått bestämma hade jag börjat jobba direkt efter grundskolan. Mamma var av en annan åsikt och mer eller mindre tvingade mig att gå skogsbruksskolan i Ljusdal, en tvåårig utbildning som jag gick ut 1983. I efterhand kan jag såklart tacka henne för det.

Att det blivit över fyra decennier i skogen, trots tuffa tider och utmaningar längs vägen, menar Mikael beror mycket på livsstilen, och känslan skogen ger honom.

– Det är en livsstil att verka i skogen, det handlar inte bara om pengar för mig. Jag trivs otroligt bra med att åka till jobbet varje dag fast det är tufft ibland. Det är svårt att sätta fingret på vad det är men ett oerhört lugn, det känner jag i skogen. Att kunna öppna dörren på maskinen, kliva ut och gå en sväng – det är livskvalitet för mig.

Relationerna med skogsägarna är också en viktig aspekt som sätter en gyllene kant på vardagen för Mikael.

– Jag har skaffat mig ett brett kontaktnät och känner massa skogsägare där jag bor och verkar. Jag har kört åt dem i omgångar beroende på uppdragsgivare. Den tilliten är superviktig i kedjan – relationen mellan skogsägaren och mig. Det gynnar alla parter att ha starka relationer, och tillit till varandra – det är så man skapar något bra ihop.

Skogen växer hela tiden, den stannar aldrig av – och det vill inte jag heller.

Mikael Jonsson, Skogstjänst i Söräng AB

Mikael ser nu fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med skogsägarna och Rundvirke Skog för att skapa värde och hållbarhet i skogen.

– Jag är på en härlig plats nu där jag som entreprenör kan vara grundbulten i värdekedjan och samtidigt vara delaktig i fler delar, där jag bidrar med mina kunskaper. Det känns fint att jag skapar någonting bra och långsiktigt när jag jobbar med skog, och det vill jag fortsätta med så länge jag orkar. Skogen växer hela tiden, den stannar aldrig av – och det vill inte jag heller, avslutar Mikael.