Alla nyheter 27 mars 2025

Frågor och svar om generationsskiften från Digital skogskväll 20 februari 2025

Under vår Digitala skogskväll om Generationsskifte den 20 februari 2025 tog vår vd Fredrik Granat tillsammans med sina tre gäster i studion upp några av de vanligaste frågorna och gav vägledning i hur man kan navigera genom generationsskiftet på bästa sätt. Vi tog upp fler frågeställningar i livesändingen, så kan vara väl värt att titta på i efterhand.

Här har vi samlat de frågor som kom in under kvällen, även de vi inte hann med i sändningen – och vår panel har svaren. Missade du programmet? Ingen fara, du kikar på vår Digitala skogskväll från 20 februari genom att klicka här. Har du fler frågor eller vill vidareutveckla något svar – tveka inte att höra av dig till din skogliga rådgivare, vi hjälper dig vidare!

Här kommer kvällens frågor – öppna svaren med den gröna pilen

Vi har precis fått en fastighet och behöver låna pengar. Hur bedömer banker hur mycket vi kan låna?

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
Vi tittar på två nyckeltal. Dels fastighetens marknadsvärde för att bedöma belåningsgrad, dels det sammanvägda kassaflödet ni har privat (via ex. lön/pension) och från skogsfastigheten via ex. avverkningar och andra intäkter såsom ex. jordbruksarrenden eller ersättning från vindkraft. Utifrån det sammanvägda kassaflödet och marknadsvärdet kan vi sedan räkna ut hur mycket lån ni och fastigheten kan bära.

Vi är två stycken som vill dela på en fastighet och funderar på klyvning. Vad ska vi tänka på?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Först och främst undersöka om det är möjligt med hänsyn till Fastighetsbildningslagens krav om lämplig fastighetsbildning.  De nybildade fastigheterna skall bla producerar minst 200 skogskubikmeter per år.

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Lantmäteriet tar ut en kostnad för en fastighetsreglering, viktigt att ta med i beräkningen i kalkylen. 

Hur ser överlåtelseavtalen ut? Kan man göra dem själv?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Det bör man undvika i och med att risken är stor att det blir något fel som kan få stora konsekvenser. Bankerna brukar desutom kräva att en generationsskiftare/mäklare har upprättat avtalen för att de skall låna ut pengar.

Med tanke på att arvs- och gåvoskatt är avskaffade, är det inte helt ointressant att diskutera överlåtelse?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Görs överlåtelsen medans nuvarande ägare är i livet finns helt andra möjligheter att planera överlåtelsen än vid ett arvskifte. Exempelvis vem som skall överta, nyttja befintligt underskott, skriva in villkor om ex enskild egendom m.m. Även möjlighet att göra en del som ett köp för att få skogsavdrag och därmed kunna avverka skattefritt.

Vad händer med beloppen på skogskonto vid gåvoöverlåtelse?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Skogskonton kan endera behållas av givaren eller ges till gåvotagaren tillsammans med fastigheten.

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
Gåva av fastighet är en separat transaktion. Skogskonto ingår i den nuvarande ägarens skattesituation och kan överlåtas om så önskas. Det skall i så fall ske samma år som överlåtelsen av fastigheten sker. Övertagaren övertar de aktuella villkoren för skogskontot.

Om man ämnar att sälja skogen, i vilket läge gör man det bäst …

… är det innan man skiftar och delar ut pengarna till arvingar eller överlåta skogen först och sedan får arvingarna sälja?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Först om all skog skall säljas så att man slipper fastighetsöverlåtelsen till barnen. Annars behöver barnen registrera sig som företagare samt deklarera näringsverksamhet fastän de endast skall sälja fastigheten.

Vad kostar ett generationsskifte i runda tal?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Stor del ligger i spannet 30-60 000 kr plus moms, men det finns relativt okomplicerade generationsskiften som blir billigare – samt stora, mer komplicerade växlingar som blir dyrare.

Är det en bra idé att generationsväxla stegvis?

Exempelvis nuvarande ägare behåller 50% och nya generationen tar över 50%?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
I vissa fall kan det vara en bra idé. Har man flera fastighetsnummer så kan man även överlåta en fastighet först och behålla övriga så länge.

Hur vet man vem som ska avverka skogen, kan ni förklara det lite noggrannare?

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Det är viktigt att bedriva en aktiv skogsskötsel av skogen, att genomföra skogliga åtgärder i rätt tidpunkt. Det beror lite på vad markägaren eller den som kommer att ta över skogen har för mål med sitt skogsbruk. 

Om övertagaren vill finansiera övertagandet med skuldebrev/revers …

hur fungerar det och vad ska man tänka på?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Det är en relativt vanlig lösning, åtminstone för att delfinansiera övertagandet. Kan vara lämpligt då inte givaren samt ev. syskon behöver pengarna direkt. En revers kan vara med eller utan ränta. Den kan även räknas upp med inflationen. Det finns även möjlighet att ta ut säkerhet (pantbrev) i fastigheten.

Om båda barnen vill överta fastigheten, kan klyvning vara ett alternativ?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Det kan det vara om fastigheten är tillräckligt stor så att det går att bilda två fastigheter som vardera producerar minst 200 skogskubikmeter per år. I annat fall kommer Lantmäteriet sannolikt att neka en klyvning.

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Ja självklart, det bästa är att göra ett bra generationsskifte där alla parter är överens. Är fallet att bägge barnen vill ärva skogen kan klyvning vara ett bra alternativ, men kom ihåg Lantmäteriets handläggningstider och kostnader. 

Jag förstod inte det där med kompensation som ni pratade om …

I exemplet där nettovärdet är 4,5 Mkr – är det inte bara att dela ut 1,5 Mkr per barn och sen får den som får skogen betalar sina syskon med 1,5 Mkr per syskon?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Den som övertar fastigheten betalar 3 miljoner till sina föräldrar. De ger sedan 1,5 miljon vardera till sina övertagarens syskon. Den som övertar fastigheten gör det med 1,5 miljon i rabatt. På så vis har alla barnen fått gåvor till ett värde av 1,5 miljoner av sin föräldrar. Viktigt att kompensationen går via föräldrarna.

Hur skall man tänka om man vill dela upp fastigheten så att varje barn får var sin del?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Först och främst undersöka om det är möjligt med hänsyn till Fastighetsbildningslagens krav om lämplig fastighetsbildning. Även säkerställa att alla barn är riktigt intresserade så att det inte blir en belastning för någon att äga skog.

Var kan man lära sig/gå kurs om skogsekonomi …

… dvs t ex hur man kan ta ut och använda sig av skogspengar på ex skogskonto och skogslikvidkonton? För att kunna använda skogspengarna utan att behöva skatta bort för mycket vid uttag, t.ex.

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Ni kan beställa Areals ”Lilla gröna” hos https://areal.se/publikationer/ – där ges kunskaper om skatter och ekonomi. På Linnéuniversitetet satsar man sedan 15 år tillbaka på distansutbildningar för skogsägare och där finns kurser i bl.a. skogsekonomi.

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
Skogskonto är ett skatteverktyg för att skjuta på beskattning och kunna ta ut pengar från skogen under en längre tid och möta framtida kostnader. Ponera att du avverka för 100 000 kr år 1. 60 % av likvider kan du sätta in på skogskonto för att möta mot framtida kostnader som kommer, exempelvis om du markbereder år 2, och planterar år 3. Då kan du plocka ut pengar från skogskonto för att möta dessa kostnader. En insättning på skogskonto får inte innebära ett underskott i deklarationen.

Är det inte enklast att bara sälja fastigheten på öppna marknaden …

… och själv ropa hem den och sen dela beloppet mellan barnen och låta några barn köpa ut de andra med de pengar de fått?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Det blir betydligt dyrare för övertagaren än vid ex en gåva mot vederlag i och med att det även måste fram pengar till skatten som skall betalas vilket på lite större fastigheter kan röra sig om miljonbelopp.

Hur lång tid tar det att ge bort halva fastigheten, och göra ett barn till delägare?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Det behöver inte ta särskilt lång tid men finns syskon som skall kompenseras så bör en värdering göras först för att kunna räkna fram kompensationsstorlek.

Kan aktiebolag underlätta generationsskifte när det finns flera barn?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Nej. Juridisk person, exempelvis AB, får endast äga skog i undantagsfall.

Vad skall man göra om alla barnen vill ta över fastigheten och ingen vill avstå, vilka alternativ finns då?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Samägande eller dela fastigheten i flera delar.

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Finns det flera fastighetsbeteckningar att dela upp på barnen, alternativt klyva fastigheten. Förutsatt att de blir en god arrondering. 

Vad händer med skogskontobeloppen vid dödsfall?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
De kan ärvas av den som ärver fastigheten.

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
De ingår i dödsboet. Här bör man ta hjälp vid upprättande av bouppteckning så att man inte missar möjligheten av utnyttja eventuella skogskonton eller underskott.

Vad kostar det att upprätta en skogsbruksplan idag?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Brukar landa runt ca 200 kr/ha. Dyrare vid små fastigheter samt många skiften.

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Det beror på utgångsläget, finns det en äldre plan sedan tidigare kan det bli billigare att uppdatera denna mot att skapa en helt ny plan. Hur mycket ungskog fastigheten har påverkar också priset. Den normala kostnaden som en skogsbruksplan anges i är ett pris per hektar. 

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
Det är stora variationer beroende på vart i landet du befinner dig. Bäst svar får du om du går ut på din lokala marknad och jämför priset mellan olika aktörer. Var observant på att planläggarna ger anbud på samma produkt då det är stor skillnad i arbetsåtgång mellan den enkelare skogsbeskrivningen och en fullständig grön skogsbruksplan med skötselförslag och gröna avsättningar och kommentarer.

Vad gäller vid samägande, t ex att fastigheten ägs av två barn – hur skulle det praktiskt kunna gå till?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Om det skall fungera så bör de ha samsyn kring skogsskötsel och målsättning med ägandet. De kan även upprätta ett samäganderättsavtal.

Vad kostar en fastighetsvärdering inför generationsskifte?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
En värdering av ren skogsfastighet kostar 5–10 000 kr om det finns en färsk skogsbruksplan. Finns brukningscentrum tillkommer 5–10 000 kr beroende på hur mycket byggnader som det är samt om det är drift på gården.

Hur länge bedömer ni att de höga virkespriserna håller i sig? 2026, 2027?

Evelina Andersson, Rundvirke Skog, svarar:
Hur timmer och massaved kommer utvecklas är svårt att gissa något längre än ett eller två kvartal. Virkespriserna har stigit konstant under de senaste åren, ffa drivet av brist på skoglig råvara i Sverige  medan försäljningspriset på massa/papper och sågade trävaror inte ökat i samma takt som råvaran och som nu lönsamhetsproblem för flera sågverk. Våra specialsortiment som stolp och stamblock, slipers mm har en stabil och jämn prissättning och vår bedömning av är att det kommer fortsätta så närmaste kvartalen.  

Buster Knutsson, Handelsbanken, svarar:
Det är jättesvårt att sia om framtiden. Mycket beror på externa faktorer såsom utvecklingen i Ukraina/Ryssland och hur Trump agerar med tullar samt den allmänna konjunktursutvecklingen. Även EUs skogspolitik kommer att påverka och Sveriges implementering av de nya förordningarna som kommer. Beroende vad som händer kan vi både få en skjuts ner och en skjuts upp i priserna. Ta gärna del av Handelsbankens Skogsrapport som kommer årligen i maj & december. Nästa rapport publiceras den 13:e maj 2025.

Hur fungerar en 100%-ig gåva av fastigheten till ett av två barn (i god tid innan dödsfall)?

Hur kompensera sitt syskon? Laglott?

Tomas Lusth, Areal, svarar:
Syskonet bör kompenseras med max halva fastigheten nettovärde. 

Du vet väl att du kan se
våra Digitala skogskvällar
i efterhand, om och om igen?

Via vår startsida hittar du alla våra tidigare sändningar.
Har du tips på något du vill se och höra mer om?
Hör gärna av dig till oss!