Det är en fin höstdag när vi hälsar på hos vår entreprenör Andreas Larsson – solen skiner genom tallkronorna och över Benabacken vid byn Öjung i trakterna norr om Edsbyn i Hälsingland. Andreas har jobbat i branschen i tio år, så det går finfint att intervjua medan han jobbar på i sin alldeles nya skördare, en John Deere 1170G. Hans första egna maskin.
– Jag drog igång som egenföretagare med min firma Alfta Skogsentreprenad AB i juli i år, efter att ha kört åt både små och stora aktörer under bra precis tio år. Sedan en dryg månad tillbaka jobbar jag åt Rundvirke Skog i området runt Alfta, Edsbyn och Ovanåker. Det känns kanonbra, och jag vill väldigt gärna växa tillsammans med Rundvirke Skog – kanske köpa in fler maskiner och anställa förare på sikt, berättar Andreas.
Men hur började det då?
– Som liten var jag aktiv och gillade att vara utomhus, det har liksom alltid varit ”full fart”. Jag spelade både fotboll och innebandy (fram tills jag slet av korsbandet) och sedan körde jag mycket fyrhjuling, skoter, cross och moped. Jag pluggade ekonomi på gymnasiet – det kändes som en bra grund att stå på. Men det där med kontorstider, fyra väggar och en dator kändes kanske inte helt klockrent. Jag har ju alltid varit intresserad och fascinerad av maskiner och varvade studierna med att köra jordbruksmaskin på sommarloven. Direkt efter studenten så ringde jag en granne till oss som hade skogsmaskiner, och frågade om jag kunde komma över och provköra hans skotare. Jag blev kvar där i 4 år – det kändes helrätt. Grannen Ulf Pettersson kostade på mig alla tänkbara utbildningar jag behövde för att utvecklas som maskinförare och i skogen, och det var också hos honom som jag lärde mig köra skördare. Jag delade skift med en kunnig man vid namn Sven Olov Holmqvist, han har jobbat hela sitt liv i skogen och satt såklart på mängder av kunskap och erfarenhet och hade svar på nästan alla mina frågor och funderingar. ”Jaha, Andreas, nu har du lärt dig nåt nytt i dag å”, brukade han säga när vi slutade arbetspasset för dagen – och så är det fortfarande, nästan varje dag i det här yrket. Man kan väl säga att jag är glad att jag bytte det fasta kontorets fyra väggar mot ett aningens mindre men mer mobilt kontor, med fönster åt varje väderstreck och lite friare arbetstider. Och ekonomikunskaperna kommer ju väl till pass nu när jag är egen företagare.
Jag tror det är en stor fördel för skogsägaren att en och samma person sitter och kör. Jag gillar den lite närmare relationen som blir med både skogsägaren och vår skogliga rådgivare hos Rundvirke Skog.
Andreas Larsson, Alfta Skogsentreprenad AB
Att arbeta som egenföretagare innebär en stor frihet, men också utmaningar – det är lätt att tänka att man ska köra bara en liten stund till, även om dagens arbetspass egentligen är färdigt. Men att balansera arbetet med familjelivet är viktigt för Andreas. Han kör enkelskift och har så gjort i sex år, det vill han gärna fortsätta med.
– Jag tror att det är en stor fördel för skogsägaren att det är en och samma person eller en mindre grupp som sitter och kör hela tiden. Jag gillar den lite närmare relationen också som blir med både skogsägaren och vår skogliga rådgivare hos Rundvirke Skog. När man kör på lite mindre poster händer det att jag blir kontaktad av markägaren som kanske är ute och tittar till arbetet. Då bjuder jag gärna på en åktur och visar vad maskinen kan göra, det är ofta uppskattat och det är ju verkligen häftigt att se hur mycket man kan göra med dagens teknik, i kontrast kanske till deras motorsåg. Det är klart – det är viktigt att de meddelar att de är ute, speciellt när det är lite skumt, och det kan bli lite trångt i hytten, jag är ju 1.90 lång, skrattar Andreas, men det är mycket trevligt att träffa dem och höra lite mer om deras tankar om skogen. Och livet med, för den delen.
Ett annat välkommet sällskap i hytten är sonen Wille, som delar Andreas intresse för maskiner och brukar vara med sin pappa på jobbet så ofta han kan. Andreas bor i villa i Alfta tillsammans med sin sambo, sonen som går i förskoleklass och en dotter på tre år, samt två katter. Sågverket Nordanå Trä ligger alldeles nästgårds och där i skogsbrynet har de spenderat många timmar med att spana på hjullastare.
– Grabben älskar maskiner, han är det bästa sällskapet när han följer med mig på jobbet, säger Andreas leende. Vi pratar om allt från aggregat, skogsbruk i stort och smått och ja, allt mellan himmel och jord som en sexåring är nyfiken på. Min dotter Wilma är ju några år yngre men hon har också börjat prata lite om John Deere och gillar att vara med mer och mer. Det är otroligt skönt att vara egen företagare just när man har små barn, man kan vara lite mer flexibel och lägga upp arbetsdagen så att det passar bra med den privata vardagen, säger Andreas.
Andreas ser många fördelar med att köra för ett lite mindre företag än han gjort tidigare. Samarbetet med Rundvirke Skog beskriver han som vänligt, personligt, lättsamt och genuint.
– Det är ett väldigt trevligt gäng här, och det känns verkligen som att alla är på samma nivå, oavsett roll. Det är distanslöst – och det känns väldigt uppfriskande. Och arbetet i sig är inte alls så ensamt som många kanske tror, trots att det blir många timmar ”egentid” – jag har mycket kontakt med andra i branschen och det är inget som hindrar att man slår en signal och löser några världsproblem medan man kör. Det jag har runtom mig kan jag utantill.
Att Rundvirke Skog har gjort en egen utsyning innan jag kommer på plats – jag är övertygad om att det ger mer för skogsägaren. Jag har själv blivit förvånad över hur mycket stolpar det gått att göra.
Andreas Larsson, Alfta Skogsentreprenad AB
– En annan positiv sak är ju också att Rundvirke Skog faktiskt har gjort en egen utsyning innan jag kommer på plats – jag är övertygad om att det ger mer för skogsägaren. Inte bara det att själva specialsortimenten som t.ex. stolpar och stamblock höjer värdet på träden – när skogen är utsynad blir det enligt min mening ett större uttag av specialsortimentet, än om jag som förare ska göra bedömningen själv. Jag har flera gånger blivit förvånad över hur mycket stolpar det gått att göra, jag var nyss på en trakt där varenda tall runt vändplanen var målade. Antingen var det stolpar eller stamblock – eller båda delarna. Det gör skillnad, såklart.
– Jag gillar att köra på mindre poster, det blir omväxlande att få uppleva nya platser och att jag får träffa många, trevliga markägare. Att ha skogen som arbetsplats är fantastiskt. Lite extra kul och spännande är det ju när det kommer djur in på avverkningarna. Det händer nog inte på alla ”kontor”. Jag är dock livrädd för björnar, så de besöken är jag glad att jag har sluppit.
Andreas beskriver sig själv som noggrann, med allt han gör. Ibland kanske lite för pedantisk, avslöjar han.
– Jag vill göra ett bra jobb och samtidigt ha balans – vara noggrann utan att för den skull tumma på effektiviteten och vara långsam. Det har man helt enkelt inte tid med.
Och apropå tid så ser vi att klockan går och att Andreas faktiskt blivit klar på den här trakten. Den bokade trailern står redo för att ta maskinen till nästa objekt och vi tackar för pratstunden och hälsar Andreas varmt välkommen till gänget här på Rundvirke Skog. Vi ser fram emot ett växande samarbete!