
Med rötterna i en skogsägarfamilj och ett genuint intresse av både skogen och människorna som lever av och med den, känns Viktor som klippt och skuren för rollen som virkesinköpare. ”Det bästa med jobbet är att få träffa skogsägare, höra deras tankar och tillsammans skapa långsiktiga relationer. Det handlar inte bara om affärer – det handlar om förtroende”, säger Viktor ödmjukt, på sitt trygga hälsingemål.
Viktor har växt upp med en skogsfastighet i familjen och lärde sig tidigt att uppskatta skogen och allt arbete som ligger bakom att sköta den. Efter avslutande studier vid Naturbruksgymnasiet i Ljusdal har han hunnit prova på en hel del arbete runt jord och skog – från att köra skotare och maskiner, till att jobba med jakt på ett gods i Sörmland, varvat med ett stopp i Kanada på en bondgård.
– Skogen har alltid funnits med. När man var liten var man kanske mest i vägen, skrattar Viktor, men ett och annat snappade man upp efter vägen, och känslan av att vistas i naturen blev också grunden för mitt val av yrke och bransch. Det känns jättekul att det har landat i det här, jag får göra det jag trivs allra bäst med; vara ute i skogen och träffa trevliga skogsägare.
Arbetet är omväxlande – något Viktor verkligen värdesätter; det blir några dagar ute i skogen och några dagar på kontoret i Delsbo. Det administrativa handlar mycket om planering då han jobbar med kartor och skogsbruksplaner, ringer entreprenörer och samordnar, delar erfarenheter med kollegor. Sedan åker han ut till skogen igen. Han beskriver sitt arbete som en balans mellan att lyssna och ge råd.
Det känns otroligt givande också att få vara med hela vägen, från skogsägaren till slutprodukten, det blir både personligare och man får en bra insyn i processerna. Det blir mindre krångel, helt enkelt.
Viktor Grenedal, skoglig rådgivare och virkesinköpare i norra Hälsingland
– Mina dagar är väldigt varierande. Jag ringer upp en markägare, åker ut till skogen och träffas, diskuterar deras idéer. Alla har olika mål med sin skog, och det är spännande att få höra deras tankar och tillsammans hitta de lösningar som passar just dem, säger Viktor. Jag kan komma med förslag på lämpliga åtgärder, men i slutändan är det alltid skogsägaren som bestämmer. Min roll är att hjälpa dem att nå sina mål.
– Sedan uppskattar jag verkligen arbetssättet här på Rundvirke Skog. Vi jobbar nära både entreprenörer och förädlingsanläggningar, vilket gör att vi snabbt kan lösa problem och hitta de bästa lösningarna för alla inblandade. Det känns otroligt givande också att få vara med hela vägen, från skogsägaren till slutprodukten, det blir både personligare och man får en bra insyn i processerna. Det blir mindre krångel, helt enkelt.
– Självfallet vill jag också nämna specialsortimenten. Det handlar om att ta vara på hela skogen. Det kanske är lätt att man stirrar sig lite blind på timmer och massa, och visst – en del avverkningar lämpar sig jättebra för att köra timmer och massaved. Men att vi med hjälp av våra virkesutsynare kan hitta det där lilla extra – det är bra rent ekonomiskt för skogsägaren, och att virket går till något som kommer leva vidare i många år till, t ex en kraftledningsstolpe, järnvägsslipers eller ämnen till fönster och lister, är också uppskattat hos många markägare. Och jag märker också att man tycker att det är väldigt kul att vi har vår egen förädling lokalt i bygden, säger Viktor.
När Viktor inte jobbar så hittar man honom ofta ute i skogen ändå, fast då med jaktutrustning i packningen. Han jagar främst rådjur tillsammans med sin drever och har varit aktiv i jaktsammanhang sedan han var liten.
– Jakt har länge varit ett stort intresse och det tog riktig fart för mig där i 15–16-årsåldern. Innan jag började på Rundvirke Skog fick jag under ett halvår möjligheten att jobba med att arrangera jakter på ett vackert gods, med deltagare som hade olika erfarenhetsnivåer och kunskaper. Det var både en utmaning och en fantastisk läroprocess.
– Jag jobbade också i Alberta, Kanada, i några månader. På gården fanns både köttdjur och mjölkkor samt växtodlingar, så det var främst det jag höll på med där men det blev också lite körningar runt vårbruket hos granngårdarna. När jag kom hem till Delsbo igen så skaffade jag mig F-skattsedel och började köra lite åt en bonde här hemma. Och efter det gick jag in och körde skogsmaskin (skotare) i ett knappt år, innan jag började här på Rundvirke Skog.
Viktor kommer att hjälpa skogsägare i framför allt norra Hälsingland, och han kommer att utgå från kontoret i Delsbo där han har nära till både skogen och sina erfarna kollegor.
Skogsägaren tycker att det är både kul och viktigt att vi har vår egen förädling lokalt i bygden.
Viktor Grenedal, skoglig rådgivare och virkesinköpare i norra Hälsingland
– Jag försöker nu träffa så mycket folk som möjligt, jobbar med att bygga upp kontaktnätet i området. Jag får mycket hjälp och tips av de etablerade virkesinköparna här på plats, och de jag har runtom mig. Jag vet inte helt hur jag ska formulera det utan att det låter klyschigt, men jag tycker det är väldigt kul att skapa någonting. Att jobba mot ett mål. Ett förtroende och ett samarbete. Ha nöjda och återkommande leverantörer. Det driver mig, och det känns väldigt spännande.
– Det här jobbet är verkligen en perfekt mix av allt jag gillar – skogen, människorna och möjligheterna att bygga något långsiktigt, avslutar Viktor glatt.
Vi hälsar Viktor varmt välkommen till oss!
Vill du komma i kontakt med Viktor eller någon av våra övriga skogliga rådgivare? Här hittar du kontaktuppgifter till din lokala virkesinköpare.

Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.