Alla nyheter 21 August 2024

Träffa Pär-Ragnar Frank, en av våra skogliga rådgivare i Medelpad

Känner du igen Pär-Ragnar? Är du skogsägare efter Ljungans dalgång med omnejd, eller skogligt intresserad, är han förmodligen ett bekant ansikte och namn då han jobbat inom skogsnäringen i området i närmare 20 år. Vi är väldigt glada att Pär-Ragnar, med så mycket kompetens och erfarenhet, nu växlat in till oss på Rundvirke Skog.

– Det känns så bra, det blir en annan inriktning nu och det är jätteroligt. Att få fortsätta med det jag kan och det jag verkligen trivts med – hjälpa skogsägare – men på ett nytt och spännande sätt. Dels att byta till en annan storlek på organisation – som jag ser är en väldig fördel både för skogsägare och de som är anställda, dels en annan produkt som också känns som något mer, som får bli något nytt. Men framför allt – ett mer långsiktigt sätt att jobba, att få hjälpa skogsägaren från början till slut, vara ansvarig för hela kedjan, inte ”bara” göra enskilda affärer. Det är ju något av en s.k. plusmeny för skogsägare som levererar till Rundvirke Skog, säger Pär-Ragnar.

Att få hjälpa skogsägaren från början till slut, vara ansvarig för hela kedjan – det blir ju något av en ”plusmeny” för skogsägare som levererar till Rundvirke Skog.

Pär-Ragnar Frank, skoglig rådgivare och virkesinköpare i Medelpad

– Kul att få en ny infallsvinkel på det hela, att redan i en första promenad i skogen tänka på vad det kan bli i slutändan för skogsägaren, att få med värdena för skogsägaren direkt, kunna krydda affären för dem – med våra specialsortiment. Skogen blir ju lite mer differentierad nu, att se på den med andra ögon och hitta det vi kan sätta ett större värde på, det är väldigt intressant och stimulerande. Att jag under min introduktion nu också har fått ta del av en virkesutsynares kunskaper och erfarenheter … ja, det är mycket värdefullt, för mig och såklart i slutet också för markägaren. Och att få vara skogsägarens i princip enda kontakt är ju också en otrolig fördel. Skulle det dyka upp frågor efter vägen i till exempel en gallring eller avverkning så vet både markägaren och maskinföraren vem de ska ringa eftersom det är jag som har kontrollen och ansvaret hela vägen, berättar Pär-Ragnar.

Pär-Ragnar är jägmästare i grunden och var helt säker på att han inte skulle bli virkesinköpare när han utbildade sig, men det var ändå i den rollen han startade sin skogliga arbetsbana efter de fem år långa studierna i Umeå 2006. Och då upptäckte han att det var ju faktiskt exakt virkesinköpare han ville bli. Variationen i vardagen, stimulansen att vara ute i skogen, att möta människor och tillsammans göra bra affärer; en svårslagen kombination. Han berättar:

– Jag trodde jag skulle vilja vara produktionsledare, vilket jag också arbetade som parallellt med inköparrollen för att få erfarenheten. Men då insåg jag att produktionsledare ville jag ju absolut inte vara, haha. Så det blev virkesinköpare på heltid där på min tidigare arbetsplats … tills jag återigen fick för mig att jag borde göra något mer av mina kunskaper, och klev in i rollen som gruppchef. Jag fungerade då som ett stöd till en köpgrupp, vilket var en värdefull erfarenhet, men det blev en ren innetjänst och jag insåg efter två år att jag saknade variationen. Skogen ropade. Det var skönt att landa i det beslutet, hitta tillbaka till anledningen varför jag valde den här branschen från början, och inse att det är precis det här jag vill göra.

– Det som driver mig i arbetet är definitivt mötet med människor. Det är ju fantastiskt. Att få höra skogsägarens tankar och önskemål om skogen, och sedan få leva upp till de förväntningarna, det är jättestimulerande. Att få förmedla det jag ser ute i någons skog, presentera lösningar på hur man bäst sköter fastigheten utifrån skogsägarens tankar. Att få ansvara för och äga affären från första kontakten med markägaren, till förhoppningsvis en ny affär – det känns väldigt tryggt och effektivt.

Att få ansvara för och äga affären från första kontakten med markägaren, till förhoppningsvis en ny affär – det känns väldigt tryggt och effektivt.

Pär-Ragnar Frank, skoglig rådgivare och virkesinköpare i Medelpad

Med så många år i branschen känner Pär-Ragnar sig trygg i de dagliga frågorna. Dels har han jobbat med skoglig rådgivning från flera perspektiv, fått erfarenheter och sett problematik och lösningar i flera olika roller, dels har han bott och verkat i just den här geografin väldigt länge och han kan terrängen. Han bor tillsammans med sambon Helena och två döttrar i Österlo, strax utanför Stöde.

– Vi bor på en gammal gård och vi trivs väldigt bra. Vi har några får, kaniner och lite höns som ständigt rymmer och ställer till det – jättetrivsamt med andra ord, haha. Det är en hel del träningar och aktiviteter för tjejerna, sedan gillar vi att vara ute i skog och mark – plocka bär och svamp, fika och lag mat, köra skoter, mysa i vår stuga som ligger i Fotingen. Jag gillar verkligen att planera våra utflykter, kika på kartor, fundera på var man kan vandra, övernatta osv. Jag tycker också väldigt mycket om att jaga och fiska och just nu väntar jag och vår norrbottenspets på att fågeljakten ska börja.

– Den lokala förankringen är viktig i min roll som skoglig rådgivare, speciellt för de skogsägare som inte bor i närheten av sin skog. Det kan vara otroligt mycket värt att ta sig en promenad i skogen innan vintern, att inventera innan snön kommer och det blir locket på. Man kommer väldigt långt med ett anteckningsblock och penna, man behöver inte mäta och krångla till det utan bara skriva ner vad man ser, känner och tänker. Sedan kan man kika över sin skogsbruksplan och under vintern fundera över och planera de eventuella åtgärder och investeringar man behöver göra. Vara ute i tid – då minimerar man antalet aha-upplevelser som ibland kan vara kostsamma. Har man inte möjlighet att själv ta sig ut i sin skog så bör man se till att någon gör det. Vi på Rundvirke Skog hjälper såklart gärna till.

– Sedan är det den här långsiktigheten i skogen som känns otroligt viktig, speciellt nu när vi har en så het marknad. Vi vill ju plocka ut de där guldkornen i skogen, de som ger ett mervärde för markägaren rent ekonomiskt och det som kan bli en ny, konkret produkt, och det innebär ibland att vi råder till att vänta några år med att avverka. Det kanske låter konstigt med tanke på att vi vill köpa så mycket skog som möjligt, och när virket är så pass efterfrågat som det är, men skogen och det långsiktiga är ju viktig även för oss.

Ibland blir rådet att vänta några år med att avverka. Det kanske låter konstigt med tanke på att vi vill köpa så mycket skog som möjligt, och när virket är så pass efterfrågat som det är, men skogen och det långsiktiga är ju viktig även för oss.

Pär-Ragnar Frank, skoglig rådgivare och virkesinköpare i Medelpad

– Skogen är verkligen en fantastisk arbetsplats. Självklart finns det många speciella minnen – vackra vyer och allt det där – men det som slår mig då och då när jag är ute och som fortfarande blir väldigt intensivt och påtagligt, det är just doften av skog. Doften som slår upp när man går genom ett hallonsnår en varm augustidag, ljung och blåbärsris när det drar mot höst, och även doften och känslan av kyla en smällkall vinterdag. Den känslan slår vilket kontorslandskap som helst!

Vi är glada att du är en del av Rundvirke Skog-gänget, Pär-Ragnar!
Vill du komma i kontakt med Pär-Ragnar, eller någon av våra övriga kollegor? Du hittar kontaktuppgifter till oss alla här.

Som privat skogsägare är du vår viktigaste råvaruleverantör och vi brinner för att göra ditt skogsägande enkelt. Dina önskemål och målsättningen med din skog kombinerat med din livssituation, dina egna kunskaper och dina intressen sätter grunden för vårt långsiktiga samarbete. Du vänder dig till oss när du söker rådgivning för avverkning och skogsvård, vi lyssnar och skräddarsyr en hållbar lösning som vilar på ömsesidig nytta – du levererar ditt virke till oss och vår samlade kompetens står till ditt förfogande.